Mi-Voice MIC News

Kelonggaran sambutan Thaipusam legakan penganut agama Hindu – Presiden MIC

Pada tahun lepas, langsung tiada apa-apa dibenarkan tetapi kerajaan (tahun ini) telah membenarkan upacara yang diminta oleh kaum Hindu untuk menunaikan kewajiban, kata Vigneswaran.

SUNGAI SIPUT: Penganut agama Hindu perlu bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan kerana memberi kelonggaran kepada mereka, meraikan sambutan hari Thaipusam secara fizikal tahun ini dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.
Presiden MIC Tan Sri S.A Vigneswaran berkata ini kerana tiada sambutan seperti itu dibenarkan pada tahun lepas.
“Pada tahun lepas, langsung tiada apa-apa dibenarkan tetapi kerajaan (tahun ini) telah membenarkan upacara yang diminta oleh kaum Hindu untuk menunaikan kewajiban, cuma Kavadi tidak dibenarkan kerana sukar untuk mengawal SOP berikutan melibatkan bilangan orang yang ramai.

“Sekiranya dibenarkan, ia dikhuatiri membawa padah bukan sahaja kepada kaum India tetapi semua rakyat, jadi kerajaan memberi kebenaran meneruskan perayaan namun dengan kawalan yang ketat, bagi mengelakkan penularan pandemik COVID-19,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri sambutan Hari Thaipusam di Kuil Sri Subramaniar Sungai Siput hari ini.
Vigneswaran berkata SOP yang disediakan kerajaan wajar menerima pujian kerana ia telah membolehkan perayaan Hari Thaipusam berlangsung dengan sempurna di seluruh negara.

“Ini menunjukkan kerajaan memang memastikan konsep Keluarga Malaysia untuk semua kaum dan diharapkan semua penganut mematuhi SOP semasa perayaan ini berlangsung dalam dua hari ini, bagi memastikan sambutan tidak menyebabkan kluster dan sebagainya,” katanya.
Sementara itu, ditanya mengenai perkembangan Briged MIC, yang dilancarkan dalam usaha menarik lebih ramai golongan muda menyertai parti itu bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), Vigneswaran berkata ia mendapat sambutan amat baik.
Menurutnya seramai 3,000 orang telah menyertainya di Johor setakat ini dan pelancaran Briged Pemuda dan Wanita di Perak, dijangka diadakan pada bulan depan.
“Kita menyasarkan sekurang-kurangnya seramai 2,000 orang akan menyertai Briged MIC di setiap negeri termasuk di Perak, dan pelancaran peringkat kebangsaan akan disempurnakan oleh Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kelak,” katanya.
Vigneswaran berkata perbincangan yang diadakan pihaknya bersama Ahmad Zahid dua hari lepas telah memutuskan supaya keutamaan briged itu perlu selari dengan pelaksanaan pengundi 18 tahun (Undi 18).
— BERNAMA

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kelonggaran-sambutan-thaipusam-legakan-penganut-agama-hindu-presiden-mic-342275