Mi-Voice MIC News

Anwar jangan ambil mudah undi orang India – MIC

KUALA LUMPUR 9 Ogos – MIC akan bertemu dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi membincangkan isu berkaitan kemasukan meritokrasi pelajar ke institusi pengajian tinggi awam.

Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri M Saravanan berkata Anwar mungkin tidak dimaklumkan bahawa bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini memberikan ‘pengecualian’ kepada kaum India daripada keluarga miskin bagi memastikan masyarakat itu juga boleh mempunyai bilangan graduan yang tinggi.

Saravanan menjawab bantahan baru-baru ini mengenai penolakan Anwar terhadap pertanyaan seorang pelajar India berusia 18 tahun di sebuah kolej matrikulasi Pulau Pinang berhubung isu kemasukan tersebut.

Perdana menteri dipetik memberitahu gadis itu bahawa terdapat ‘kontrak sosial’ untuk mempertahankan perkara itu.

Saravanan berkata walaupun situasi itu bukan perkara baru di negara ini, apa yang benar-benar penting ialah mencari penyelesaian kepada keperluan untuk menawarkan lebih banyak pilihan dalam sektor pendidikan tinggi.

Beliau mengingatkan Anwar, yang merupakan pengerusi Pakatan Harapan (PH), bahawa gabungan pemerintah sekarang tidak seharusnya mengulangi kesilapan Barisan Nasional (BN) sebelum pilihan raya umum 2008, di mana BN kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen buat kali pertama. .

“Jangan ambil mudah undi orang India. Ya, buat masa ini, pengundi daripada Masyarakat India dianggap sebagai simpanan tetap untuk gabungan perpaduan PH-BN, tetapi jika nasib mereka tidak ditangani dengan baik, mungkin ada lagi kebangkitan daripada masyarakat.”

Saravanan menegaskan bahawa kaum India masih membentuk komuniti ketiga terbesar negara.

Dalam perkembangan lain, bekas Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P. Ramasamy memuatnaik kenyataannya di media sosial mengenai pandangannya mengenai perkara itu, dengan mengatakan bahawa Anwar tidak jelas tentang apa yang dimaksudkan dengan ‘kontrak sosial’, dan pelajar itu menjadi keliru dengan jawapan berkenaan.

“Apakah kontrak sosial yang Anwar rujuk pelajar itu untuk diteliti?”

Anwar tidak menyatakan apa yang beliau maksudkan dengan ‘kontrak sosial’, dan tidak menunjukkan sama ada ia adalah dokumen bertulis atau sebahagian daripada perlembagaan persekutuan.

“Saya pasti pelajar itu tidak faham apa yang Anwar maksudkan dengan ‘kontrak sosial’ dan mengapa ia relevan untuk perbincangan mengenai kemasukan ke institusi pengajian tinggi awam.

“Saya berpendapat bahawa kontrak sosial yang disebut oleh Anwar merujuk kepada persefahaman antara kaum antara orang Melayu dan bukan Melayu dalam Parti Perikatan pada malam sebelum kemerdekaan politik pada 1957,” kata Ramasamy dalam kenyataannya di Facebook.

“Pada asasnya, ia bermakna orang bukan Melayu menerima penguasaan politik orang Melayu, tempat diraja dalam negara, kedudukan istimewa orang Melayu dan status bahasa kebangsaan.

“Sebagai balasan, orang Melayu akan membenarkan kewarganegaraan untuk orang bukan Melayu, sistem sekolah vernakular mereka dan hak mereka untuk menyembah agama mereka dan mengamalkan adat dan budaya mereka.

“Ia adalah tawar-menawar antara etnik dan kompromi yang membolehkan kestabilan politik di negara ini.”

Ramasamy menekankan, bagaimanapun, bahawa kompromi antara elit Melayu dan bukan Melayu ini “bukan dokumen bertulis”, tetapi dokumen yang “berdasarkan semangat kompromi dan persefahaman untuk memelihara kestabilan politik dalam masyarakat yang berpecah-belah”.

Beliau juga menulis tentang kecenderungan untuk mempunyai dasar atau politik yang lebih terkawal sebagai satu bentuk penguasaan dalam sistem pendidikan tinggi, dan mempersoalkan sama ada ia berbaloi. – The Vibes

https://xklusif.my/detail/5459