Mi-Voice MIC News

Apakah kemelut politik semasa selesai dengan PRU15?

RAKYAT terkejut dan gelisah dengan perkembangan politik akhir-akhir ini.

Pakatan Harapan (PH) yang ditubuhkan antara parti-parti pembangkang sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 berjaya menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memerintah negara sejak merdeka, hampir 61 tahun.

Namun, PH yang menguasai Putrajaya mulai Mei 2018 tidak mampu meneruskan kuasa politiknya malah terpaksa ‘dibubar’ secara tiba-tiba pada 24 Februari lepas.

Tempoh 21 bulan pemerintahan apabila perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga Pengerusi PH secara mengejut meletakkan jawatan.

Peletakan jawatannya adalah difahamkan akibat kesan percaturan politik luar jangkaan dalam kalangan parti-parti komponen PH, gabungan parti Bersatu, PKR, DAP, Amanah dan Warisan.

Episod perpecahan

Episod perpecahan dan perasaan syak wasangka antara parti-parti komponan PH bermula apabila Pas mengumumkan akan menyokong kepimpinan Dr Mahathir sekiranya timbul masalah undi tidak percaya terhadap beliau dalam Parlimen.

Ia didakwa didokong puak-puak yang mendesak Dr Mahathir untuk menyerahkan jawatan perdana menteri yang disandang sejak PH menguasai Putrajaya kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PKR seperti dijanjikan Dr Mahathir apabila beliau dicalonkan sebagai Perdana Menteri ketujuh.

Majlis Presiden PH dilaporkan bersetuju dengan sebulat suara melantik Dr Mahathir yang juga merupakan Pengerusi Bersatu yang memenangi hanya 13 kerusi Parlimen sahaja berbanding PKR (47), DAP (42) Amanah (11) dan Warisan (8) pada PRU ke-14

Dr Mahathir juga berjanji akan menyerahkan jawatannya kepada Anwar selepas menjawat jawatan Perdana Menteri selama dua tahun.

Namun, kekecohan dalam PH difahamkan tercetus apabila PKR, DAP dan Amanah yang menyertai Mesyuarat Majlis Presiden PH mendesak Dr Mahathir mengumumkan tarikh (deadline) menyerahkan jawatannya kepada Anwar kerana beberapa hari sebelumnya, Dr Mahathir mengumumkan untuk melepaskan jawatannya selepas berlangsungnya Persidangan APEC pada bulan November 2020.

Nampaknya, ada pihak yang tidak sabar menunggu sehingga bulan November atau tidak yakin dengan janji Dr Mahathir melepaskan jawatannya kepada Anwar.

Kesannya, Dr Mahathir yang didakwa kecewa dengan pergolakan dalam PH yang mendesak beliau berundur supaya Anwar mengambil alih kepimpinan negara.

Beliau didakwa memutuskan untuk meletakkan jawatan kerana kononnya menjangkau kemungkinan besar parti-parti utama PH seperti PKR dan DAP yang mendesak beliau mengumumkan tarikh melepaskan jawatan, akan keluar daripada gabungan PH yang akan menyebabkan beliau hilang majoriti di Parlimen.

Dalam pada itu, meskipun Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menerima dan bersetuju dengan hasrat Dr Mahathir meletakkan jawatan, baginda melantik Dr Mahathir sebagai perdana menteri interim (sementara) untuk menjalankan tugas-tugas rasmi mengurus pentadbiran Kerajaan Persekutuan sehingga seorang perdana menteri baru dilantik.

Susulan peletakan jawatan Dr Mahathir, jawatan Timbalan Perdana Menteri, Ahli Jemaah Menteri dan Setiausaha-setiausaha politik juga dikosongkan.

Sementara itu, rakyat dimaklumkan kepimpinan PKR, DAP dan Amanah merayu kepada Dr Mahathir supaya terus menjawat jawatan Perdana Menteri.

Malah, BN dan Pas serta wakil-wakil serpihan parti PKR dan parti-parti dari Sabah dan Sarawak juga menggesa Dr Mahathir terus kekal sebagai Perdana Menteri.

Persoalannya, apakah Kerajaan PH dapat diselamatkan atau kerajaan baharu akan ditubuhkan?

Undi percaya

Sehubungan ini, berlegar di media sosial juga kononnya seramai 138 Ahli Parlimen sedia menyokong usul undi percaya terhadap Dr Mahathir sekiranya ada usul undi percaya yang akan dibentang dalam Parlimen.

Sokongan sejumlah Ahli Parlimen ini sudah mencukupi untuk mempertahankan Dr Mahathir terus kekal sebagai Perdana Menteri atau membuka ruang untuk tertubuhnya satu kerajaan baharu dengan nama yang baharu.

Sehubungan isu peletakan jawatan dan jatuhnya kerajaan PH dalam tempoh masa yang singkat menimbulkan pelbagai sentimen dalam kalangan rakyat, khususnya orang Melayu.

Orang Melayu didapati amat runsing malah berpecah kepada beberapa kumpulan. Antaranya, ada kumpulan yang menyokong Dr Mahathir terus menjadi Perdana Menteri dan ada juga yang mahu kerajaan baharu ditubuhkan dengan penyatuan parti Melayu-Bumiputara bersandarkan konsep ‘Muafakat Nasional’.

Manakala, sebahagian besar orang Cina yang majoriti bersama DAP didapati tidak bersetuju dengan cadangan menubuhkan kerajaan baharu malah mendakwa langkah Pas untuk membentang undi menyokong Dr Mahathir bermotif jahat untuk melemahkah dan menjatuhkan kerajaan PH.

Sementara itu, sebahagian besar kaum India kini kelihatan mengalih sokongan kepada MIC baru di bawah kepimpinan Presiden MIC, Tan Sri S.A. Vigneswaran yang berpendirian untuk terus setia dan bersama dengan perjuangan BN.

MIC selaku parti komponan BN mendokong prinsip Muafakat Nasional, difahamkan akan menyokong sebarang tindakan dan langkah yang diambil oleh BN untuk menyelamatkan negara daripada fiasco politik yang melanda negara ketika ini.

Dalam hal ini, rakyat perlu ingat, pelantikan seorang perdana menteri adalah terletak kepada kuasa Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Perkara 40(2)(a) dan (b) dan Perkara 43(2) (a) dan Perlembagaan Persekutuan dengan jelasnya memberi kuasa kepada budi bicara Yang di-Pertuan Agong untuk melantik seorang Perdana Menteri.

Rakyat berharap dan yakin Yang Dipertuan Agong akan berlaku adil dalam pelantikan seorang Perdana Menteri baharu, rakyat juga berharap mereka diberi peluang semula untuk memilih kerajaan baharu melalui alat atau saluran demokrasi iaitu PRU.

Meskipun ahli-ahli Dewan Rakyat semasa dipilih oleh rakyat, tetapi kerajaan yang dibentuk hasil PRU ke-14 telah jatuh secara tiba-tiba.

Maka, adalah wajar bagi rakyat diberi semula peluang untuk memilih kerajaan baru menggantikan kerajaan PH.

Rakyat masih ingat Tun Abdul Razak, Perdana Menteri yang kedua membentuk kerajaan Barisan Nasional meliputi semua parti dan kaum apabila polarisasi kaum meningkat ke tahap kemuncak kesan politik perkauman yang berleluasa pada tahun 1973.

Persoalannya, apakah kerajaan bentuk perpaduan nasional yang diuar-uarkan mampu menyelesaikan kemelut politik semasa atau memberi peluang kepada rakyat untuk memilih kerajaan baharu?

  • Datuk M. Periasamy merupakan seorang penganalisis politik, budaya dan tamadun India

About the author

TheVoice

Add Comment

Click here to post a comment