Mi-Voice MIC News

Pelaksanaan Levi Pelbagai Peringkat bakal mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing – Saravanan

PUTRAJAYA, Jun 5: Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan berkata  pelaksanaan Levi Pelbagai Peringkat (Multi Tier Levy) yang akan berkuatkuasa 1 Januari 2022 depan akan dapat mengurangkan kebergantungan tinggi negara kepada pekerja warga asing.

“Kerajaan amat prihatin dengan cabaran Negara pada masa kini dalam menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi susulan daripada pandemik COVID-19 yang masih belum dapat diatasi sepenuhnya serta memberikan impak besar kepada industri termasuk majikan. Mengambil kira keadaan ini, Mesyuarat Jemaah Menteri yang diadakan pada 2 Jun 2021 telah bersetuju untuk melanjutkan penangguhan pelaksanaan Levi Pelbagai Peringkat (Multi Tier Levy) bagi penggajian pekerja warga asing hingga 1 Januari 2022. Sebelum ini, Levi Pelbagai Peringkat (Multi Tier Levy) telah ditangguhkan pelaksanaannya dari 1 Januari 2021 hingga 1 Julai 2021.”

“Saya turut memaklumkan ahli mesyuarat mengenai mekanisme pelaksanaan Levi Pelbagai Peringkat (Multi Tier Levy) di mana penggajian pekerja warga asing adalah berdasarkan keperluan sebenar industri. Ini dapat mengurangkan kebergantungan tinggi negara kepada pekerja warga asing kerana kadar levi akan meningkat mengikut siling kebergantungan,” kata Saravanan di dalam kenyataan media beliau.

KSM akan menggunakan modul eQuota di bawah Foreign Workers Centralised Management System (FWCMS) bagi melaksanakan Levi Pelbagai Peringkat (Multi Tier Levy) ini kelak. FWCMS adalah sebuah sistem digital yang holistik bagi pengurusan pekerja asing di negara ini dengan mempunyai 14 modul berasingan yang saling berhubung kait selain daripada eQuota. Ini termasuklah eWages, eEnforcement dan eComplaint.

Aplikasi Working for Workers (WFW) yang diperkenalkan oleh KSM pada 3 Mei 2021 untuk pekerja mengemukakan 17 kategori aduan perburuhan secara dalam talian adalah terkandung dibawah modul eComplaint. Selain itu, penggunaan modul eQuota juga akan dapat memastikan ketelusan proses penentuan kelayakan kuota pekerja asing kepada majikan dan akan digunakan untuk pengambilan pekerja-pekerja warga asing baru dari negara sumber.

“Pada masa yang sama, KSM tetap dan akan terus komited untuk memberikan keutamaan kepada pekerja-pekerja tempatan bagi mengisi kekosongan pekerjaan sedia ada. Saya menggesa agar orang awam khususnya golongan belia melayari portal pekerjaan nasional di www.myfuturejobs.gov.my untuk tujuan pendaftaran serta penempatan kekosongan jawatan yang bersesuaian,” tambah Saravanan lagi.

https://www.thesentral.my/2021/06/05/pelaksanaan-levi-pelbagai-peringkat-bakal-mengurangkan-kebergantungan-kepada-pekerja-asing-saravanan/

About the author

Editor

Add Comment

Click here to post a comment